Ontwikkeling en functionele karakterisering van nieuwe volledig menselijke anti-CD19 chimeer antigen receptoren voor T-celtherapie
Indrukwekkende resultaten zijn bereikt door chimere antigeenreceptor (CAR)-T-celtherapie met behulp van murine-afgeleide enkelketenige variabele fragment (scFv) FMC63 specifiek voor CD19 bij patiënten met B-celmaligniteiten. Er zijn echter aanwijzingen dat menselijke anti-muis-immuunreacties verantwoordelijk kunnen zijn voor een slechte persistentie en disfunctie van CAR-T-cellen, wat leidt tot slechte resultaten of vroege tumorrecidief. Het vervangen van een volledig humaan scFv door van muizen afgeleid scFv kan deze klinisch relevante zorg aanpakken. In deze studie ontdekten we twee menselijke anti-CD19 scFv-kandidaten door middel van een geoptimaliseerde eiwit/cel alternatieve panning-strategie en evalueerden we hun functie in CAR-T- cellen en CD19/CD3 bispecifieke antilichaamformaten.
De twee klonen vertoonden in vitro uitstekende cytotoxiciteit in CAR-T-cellen en bispecifieke antilichamen in vergelijking met de benchmarks FMC63 CAR-T-cellen en blinatumomab . Bovendien vertoonden kloon 78-BBz CAR-T-cellen vergelijkbare in vivo antitumoractiviteit als FMC63-BBz CAR-T-cellen . Onze resultaten geven aan dat Clone 78-BBz CAR een uitstekend werkzaamheids- en veiligheidsprofiel heeft en een goede kandidaat is voor klinische ontwikkeling.
Klinische ontwikkeling van pure killer cellen die chimere antigeen receptoren
Zowel pure killer (NK)-cellen als T-cellen vertonen in veel situaties krachtige antitumorreacties. NK-cellen zijn, in tegenstelling tot T-cellen, niet de primaire mediatoren van graft-versus-host-ziekte (GVHD). Omleiding van T-cellen met chimere antigeenreceptoren (CAR) heeft geholpen om tumorontsnapping uit endogene T-cellen te overwinnen. NK-cellen die CAR’s tot expressie brengen, zijn een veelbelovende nieuwe therapie voor de behandeling van maligniteiten. Klinische bioproductie van CAR NK-cellen kan beginnen met NK-cellen die afkomstig zijn van veel verschillende bronnen, waaronder NK-cellen afkomstig van volwassen perifeer bloed, NK-cellen afkomstig van navelstrengbloed, NK-cellen afgeleid van cellijn of NK-cellen afgeleid van stamcellen.
Productieprotocollen kunnen isolatie van NK-cellen , activering, expansie en genetische modificatie omvatten om de chimere antigeenreceptoren tot expressie te brengen. Klinische onderzoeken hebben zowel ongewijzigde als CAR NK-cellen getest met bemoedigende resultaten. De volgende fase in de klinische ontwikkeling van CAR NK-cellen vertegenwoordigt een zeer opwindende nieuwe grens in klinische celtherapie en het begrijpen van de basisbiologie van NK-cellen. Het doel van deze recensie is om de lezer een fundamenteel begrip te geven van de kernconcepten in de productie van CAR NK-cellen, waarbij met identify de verschillen tussen de productie van CAR T- cellen worden benadrukt en de nadruk wordt gelegd op toekomstige richtingen in het veld.
Chimeer antigen receptor T-celtherapie voor de behandeling van lymfoïde maligniteiten: is er een verhoogd risico op infectie?
Therapie met genetisch gemanipuleerde chimere antigeenreceptor (CAR) T-cellen die zich richten op het CD19-antigeen is veelbelovend voor een aantal refractaire of recidiverende B-celmaligniteiten. Informatie over de infectieuze complicaties van deze immunotherapeutische strategie is schaars en moeilijk te interpreteren, aangezien veel factoren de incidentie en uitkomsten van infecties beïnvloeden. CAR-T-celtherapie wordt meestal gegeven aan patiënten met hematologische kankers die zwaar zijn voorbehandeld en ernstig immunosuppressief zijn. Bovendien wordt het risico op infectie verhoogd door het toedienen van lymfodepleterende chemotherapie vóór infusie van CAR T-cellen en door de ontwikkeling van complicaties zoals cytokinerelease-syndroom of immuun-effectorcel-geassocieerd neurotoxiciteitssyndroom, die worden behandeld met anti-interleukine-6-antilichamen, of corticosteroïden, of beide . On-target, off-tumor toxiciteiten, zoals B-cel aplasie, hypogammaglobulinemie en aanhoudende of bifasische cytopenie, komen vaak voor. In deze Assessment evalueren we de gerapporteerde infectieuze complicaties van CAR T-celtherapie en bijbehorende risicofactoren en bieden we perspectieven op het infectierisico.
Late optreden van progressieve multifocale leuko na anti-CD19 chimeer antigeen receptor van T-celtherapie
Progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) is een levensbedreigende infectie van het centrale zenuwstelsel bij immuungecompromitteerde patiënten, met een gevestigde voorkeur bij ontvangers van non-Hodgkin-lymfoom en stamceltransplantatie. In het tijdperk van chimere antigeenreceptor T-celtherapie (CAR T-cel) kan het optreden van nieuw optredende neurologische symptomen en encefalopathie bij deze patiëntenpopulatie worden toegeschreven aan een verscheidenheid aan factoren, waaronder therapiegerelateerde neurotoxiciteit of ziekteprogressie.
PML is niet geïmpliceerd als een veelvoorkomende oorzaak van encefalopathie bij ontvangers van CAR T-celtherapie, en de identificatie van dergelijke zeldzame infecties is belangrijk om de prognose en behandelingsbeslissingen te sturen. We rapporteren hierbij het eerste geval van laat optreden van PML, meer dan een jaar na CAR T-celtherapie , voor een patiënt met recidiverend grootcellig B-cellymfoom.
Adapter chimeer antigen receptor (AdCAR) -engineered NK-92 cellen: een off-the-shelf cellulaire therapeutische universeel tumor concentrating on
Ondanks het recente succes van CAR T-cellen die zich richten op CD19 en CD22 bij hematologische maligniteiten, vereist de productie van CAR T-cellen nog steeds een uitgebreid productieproces. De gevestigde NK-92-cellijn biedt een veelbelovend alternatief om CAR-gemodificeerde effectorcellen te produceren op een GMP-conforme, kosteneffectieve manier. NK-92 kan worden omgeleid tegen een verscheidenheid aan oppervlakte-antigenen door ons adapter CAR (AdCAR) systeem dat gebruik maakt van gebiotinyleerde antilichamen (bAb) als adaptermoleculen.
Geselecteerde bAb was in staat om significante AdCAR NK-92-gemedieerde lysis van non-Hodgkin-lymfoom (NHL) en mantelcellymfoom (MCL) cellijnen te induceren , evenals primaire MCL en chronische lymfatische leukemie (CLL) cellen. AdCAR-specificiteit werd bewezen met behulp van een JeKo-1 CD19/CD20 knock-out antigeenverliesmodel. Bovendien zijn AdCAR NK-92-cellen door combinaties van bAb in staat om mechanismen voor het ontwijken van tumorantigenen te bestrijden. Concluderend hebben we met succes de AdCAR NK-92-cellijn gegenereerd die kan worden vervaardigd als een ” kant -en- klaar , on-demand” product dat universele en afstembare tumortargeting mogelijk maakt.
Op competitie gebaseerde celtest met oplosbare T- celreceptoren om MHC klasse II- antigeenverwerking en presentatie te beoordelen
Nauwkeurige beoordeling van antigeenspecifieke immuunresponsen is van cruciaal belang bij de ontwikkeling van veilige en effectieve biotherapeutica en vaccins. Endosomale verwerking van een eiwitantigeen gevolgd door presentatie op main histocompatibility complicated (MHC) klasse II vormen noodzakelijke stappen bij de inductie van CD4+ T-cel-immuunresponsen. De huidige preklinische methoden voor het beoordelen van het immunogeniciteitsrisico bestaan uit in vitro celgebaseerde testen en computationele voorspellingstools. Op cellen gebaseerde testen zijn tijdrovend en arbeidsintensief, terwijl in silico-methodologieën beperkingen hebben.
Hier stellen we een nieuwe celgebaseerde check voor die in staat is om de endosomale verwerking van een antigeen en de presentatiemogelijkheden van MHC klasse II te onderzoeken. Deze nieuwe check is gebaseerd op competitie tussen epitopen voor MHC klasse II-binding en maakt gebruik van gelabelde oplosbare T-celreceptoren (sTCR’s) als detectoren van epitooppresentatie.